Mestna občina Celje je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče v Medlogu z opozorilnim sistemom COPS@road. Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje nevarni prometni točki in na prisotnost drugih udeležencev na prednostni ali neprednostni cesti.

 

Po podatkih Policijske uprave Celje je bilo med leti 2011 in 2016 v križišču skupaj zabeleženih 18 prometnih nesreč. Odsek je nevaren predvsem zaradi nezaznavnosti križišča in daljših ravnin na vseh krakih križišča, zato vozila razvijejo (pre)visoke hitrosti na prednostni cesti. Opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system) je modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega cestnega odseka. Sistem s pomočjo detektorjev v splošnem zazna približevanje udeležencev odseku iz več smeri ter jih s pomočjo svetlobnih signalov opozarja na nevarnost trka v realnem času.

 

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na križišču v Medlogu

V križišču v Medlogu so postavljene štiri enote sistema s senzorji in svetlobnimi prikazovalniki. Kadar se po stranski cesti križišču približuje prometni udeleženec, ga rumeni utripalci pričnejo opozarjati na približevanje križišču. Če se sočasno na prednostni cesti proti križišču prav tako giblje vozilo, pričnejo utripalci enote na prednostni in stranski cesti opozarjati voznika na potencialno nevarnost trka. Enoti na prednostni cesti prav tako opozarjata voznike v primeru prekoračitve hitrosti.

 

Vse enote so med seboj brezžično povezane ter se napajajo na sočno energijo. Prav tako vse enote sistema na oddaljeni strežnik posredujejo statistiko o gostoti prometa, hitrosti vozil ter informacije o delovanju sistema. Poudariti je potrebno, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

 

Skupaj za večjo prometno varnost

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je na simbolični otvoritvi sistema COPS@road dejal: »Po statistiki je ravno na tem križišču v Medlogu zelo veliko prometnih nesreč. Vesel sem, da je ta sistem v Celju postavljen ravno tu. Upam, da bo postavitev tega sistema bistveno vplivala na zmanjšanje nesreč. Vsi skupaj si želimo, da bi še preden bodo po naših cestah začela voziti pametna vozila, vozili tudi pametni vozniki. Zlasti na območju Medloga beležimo neverjetne prekoračitve hitrosti, in nadejam se, da bo ta sistem poskrbel za bolj varen promet vseh udeležencev na tem območju.«

 

V okviru druge sezone projekta Skupaj za večjo prometno varnost  Zavarovalnica Triglav podpira postavitve sistemov COPS@road na prometnih točkah v 12 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Največja slovenska zavarovalnica tako skladno s svojimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, aktivno prispeva k zmanjševanju prometnih nesreč. »V Zavarovalnici Triglav delujemo skladno z našim poslanstvom ‘Ustvarjamo varnejšo prihodnost’. Zato v lokalne skupnosti, kjer delujemo, vlagamo skozi preventivne projekte, tudi na področju prometne varnosti. Na podlagi preteklih izkušenj vemo, da lahko z inovativnim sistemom COPS@road bistveno zmanjšamo verjetnost nezgod v prometu. Zato smo podprli tudi postavitev sistema v Mestni občini Celje, in tako prispevali k manjši verjetnosti prometnih nesreč,« je povedala direktorica Območne enote Celje Zavarovalnice Triglav Alenka Novak.

 

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. »Postavljen opozorilni sistem COPS@road na križišču v Medlogu voznike v realnem času opozori na prisotnost prometa na preostalih krakih križišča. Verjamemo, da bo odslej tudi ta odsek varnejši za vse prometne udeležence. Veseli nas pozitivno sodelovanje z Mestno občino Celje in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil Peter Korun iz podjetja A.s.K.